Każda kuchnia powinna być dobrze przemyślana i zaprojektowana zgodnie z uwzględnieniem jej funkcjonalności. Zaplanowanie szczególnie mniejszej kuchni powinno być punktem podstawowym przed rozpoczęciem prac wykończeniowych. Mniejsze metraże zwykle spotykane są w blokach mieszkaniowych. Będąc na etapie kreowania projektu przyszłej kuchni trzeba uwzględnić strefy, które znacznie ułatwiają użytkowanie tego typu pomieszczenia.
5 stref kuchni
Wszyscy projektanci, projektując daną kuchnię dla klienta działają zgodnie w oparciu o strefy, które powinny się w niej znajdować. Dokonanie właściwego projektu kuchennego pozwoli uniknąć powstaniu niepotrzebnemu zamieszania, które zwykle pojawia się w codziennym użytkowaniu, np. zbyt długie przemierzanie od jednego miejsca do drugiego. Podział na strefy ułatwia funkcjonowanie w danej kuchni.
Strefa zapasów
To strefa, która powinna znajdować się na początku kuchni, zaraz po wejściu do niej. W tej strefie zlokalizowana jest lodówka oraz szafki, które przechowują zapasy żywności, które są zdatne do utrzymywania ich w temperaturze pokojowej. Mogą to być kasze, ryże, mąka, cukier, makaron itp.
Strefa przygotowywania
W tej strefie przygotowywane są posiłki, a je się zwykle przyrządza na blacie. Ważne by był dosyć dużych rozmiarów, ponieważ to ułatwi pracę nie tylko jednej osobie. W tym miejscu powinny także znajdować się akcesoria niezbędne do obróbki potraw. Tutaj powinna pojawić się przestrzeń na łyżki, miski, deski do krojenia oraz sztućce.
Strefa zmywania
Inaczej strefa ta określana jest także mokrą przestrzenią, takie nazewnictwo króluje wśród projektantów. W tej strefie jak łatwo się domyślić, znajduje się zmywak i zmywarka. To przestrzeń także dla kosza na śmieci, gąbek czy innych detergentów.
Strefa gotowania
W strefie gotowania znajduje się płyta grzewcza, piekarnik, okap oraz wszelkie inne sprzęty wykorzystywane do przygotowywania posiłków. W najbliższych szafkach powinny znaleźć się garnki, miski oraz talerze.
Strefa przechowywania
To przestrzeń dla mniejszych sprzętów AGD, dodatkowej zastawy stołowej czy komplet sztućców. Musi być to miejsce, do którego łatwo sięgnąć. Chodzi o toster, opiekacz, blender czy robot kuchenny.